Vapen under värnplikten
Vapen

Vapen under värnplikten

Under lumpen så fick man prova ett otal olika handeldvapen och bemanna olika vapensystem. När man tänker tillbaka så är det egentligen ganska otroligt att man gav så brett och stort ansvar till unga och ofta ganska omogna pojkar och flickor runt 18 års ålder.

Longur knifur

Så värst lång kanske den inte är i och för sig, men den gamla hederliga Morakniven finns kvar. Om än i ny tappning då möjligen. Den klassiska kniven med rött trähandtag är utbytt mot ett helgrönt handtag i plast eller om det möjligen är gummi. Kniven må vara enkel, men dess betydelse ska inte förringas.

It’s all about the guns

Bland det första man kommer att tänka på bland vapnen man hade är onekligen handeldvapnen. Sedan länge är automatkarbin 5 den nya standarden i Försvaret. Föregångaren automatkarbin 4 är sedan länge förpassad till… Hemvärnet i och för sig. I och med att Hemvärnet numera är ryggraden i den svenska armén (!) så har automatkarbin 4 inte på något vis helt tackat för sig och ersatts.

Jag föredrar absolut automatkarbin 5 då den är lättare och därmed smidigare. Jag gillar även den för mig relativt nya detaljen med plastmagasin. Apropå magasin så ryms det 30 skott i magasinen till automatkarbin 5 gentemot bara 20 till automatkarbin 4, så bara där finns en väsentlig och kanske livsviktig skillnad. Tio extra skott gör en avsevärd differens på slagfältet. Kolven på automatkarbin 5 kan vikas in, vilket gör den än mer lätthanterlig. Har jag sålt in automatkarbin 5 tillräckligt nu?

Granatgevär Carl Gustaf

Det här vapnet har blivit en enorm exportsuccé för Sverige, inte minst till USA, som beställt modifiering efter modifiering av vapnet.

Granatgevär Carl Gustaf
Granatgevär Carl Gustaf

Det blir ett enormt tryck och eldsflamma bakom vapnet när man avfyrar det, så en uppgift för laddaren av vapnet är att inte bara stoppa in den önskade projektilen, utan att även kolla så att det bokstavligen är ”klart bakåt” innan han eller hon bastant knackar skytten på hjälmen som ett ok och grönt ljus för avfyring.

Pansarskott 86

Här har vi ett riktigt grabbigt vapen! Ooops, får man säga så år 2017… Dao… Vad jag menar i vart fall är att det här är ett riktigt… häftigt vapen.

Även det här är en svensk exportsuccé som även den beställts i flera olika utföranden av den amerikanska försvarsmakten. Pansarskott 86 tillverkas av SAAB Bofors och kallas även för AT-4. När det är avlossat så har det tappat sitt värde och kan kastas till skillnad från ett granatgevär som kan användas om och om igen givet att man har nya granater att tillföra det naturligtvis. Nackdelen, som var en nyhet för mig, är att för att slå ut ett pansarfordon så behöver du ett flertal direktträffar med pansarskott. Samtidigt så behöver man kanske inte alltid helt slå ut ett fordon för att dess besättning inuti ska vara försatta ur stridbart skick – och då har du uppnått ditt mål i varje fall. Utan fungerande besättning – inget hot.

Prickskyttegevär 90

Här har vi ett bad ass vapen också. Mer könsneutralt uttryckt nu känner jag utan att förringa effekten av den tingest jag försöker beskriva. Vapnet har jag inte provat själv, men det måste vara bra för svenska prickskyttar ger intryck av att vara väldigt glada över vapnet.

Du kanske också gillar…