Vapen – Stridsvagnar. Del 4
Vapen

Vapen – Stridsvagnar. Del 4

Historiska stridsvagnar i all ära, de har sin patina och är imponerande givet den tid som var då. Personligen så tycker jag även att det är intressant att följa den nutida tekniska utvecklingen inom stridsvagnsområdet. De senaste 70 åren har förstås medfört enormt stora förändringar till det bättre på alla områden.

En annan intressant aspekt vore att jämföra hur logistiken som krävs kring stridsvagnarna har gått framåt. Även om räckvidden på en stridsvagn har ökat, så är den fortsatt beroende av service, reparationsförmåga, drivmedel, ammunitionstillförsel, livsmedel till besättningen, etc etc. General Patton hade redan på sin tid en tanke kring speciellt drivmedlet. Han lät sina stridsvagnar köra tills drivmedlet i det närmaste var slut även om han var väl medveten om den medförda begränsningen. ”Mina mannar kan tugga på sina läderbälten, men mina tanks behöver sitt drivmedel!” lär han ha sagt vid något tillfälle. I och med begränsningen i tillförseln av drivmedel under framryckningen ur Normandie så var kampen om soppan ständigt pågående inledningsvis. Kampen pågick ända fram till och med minst Operation Market Garden där Patton fick stå tillbaka för sin brittiske vän.

Vän är nog att överdriva förresten, ömsesidig respekt fanns nog där till sist, men Patton var med rätta inte helt övertygad om Montgomerys överlägsenhet. Inte minst efter Montys rävspel vid invasionen av Sicilien. Men det är en different story som det brukar heta…

Leopard – Stridsvagn 122

Sverige har några saker som ska avskräcka Putin. Jägare, ubåtar, JAS 39 GRIPEN E och – stridsvagn 122. Den bygger på den tyska vagnen ”Leopard II”. Leopard II valdes av Discovery Channel till världens bästa stridsvagn i en serie för några år sedan. Kanske inte det mest prestigefyllda priset, men kul ändå, för vagnen upplevs som rejält stabil och kapabel till det mesta. I Discovery Channels serie så tryckte man på att man måste ha en vältrimmad och intelligent besättning, vilket var extra kul sagt i och med att man filmade sekvenser från den svenska Försvarsmakten under övning. Numera finns även ett gäng vagnar på Gotland i ett kompanis storlek. Hur många som står i ett enormt bergsrum utan att vara i bruk är en hemlig uppgift. Skam dock kan jag tycka att man köpte in långt många fler än man utbildar folk till av politiska och ekonomiska skäl. Ska de driftsättas så kostar själva driften och därmed underhållet också stora summor pengar, men det är mycket väl använda pengar i min mening.

M1 Abrams

Det intryck jag får är att många fler initierade källor placerar M1 Abrams som världens bästa stridsvagn just nu. Det innan man tagit hänsyn till den nya ryska vagnen T-90. Även ryssarna är duktiga på att tillverka stridsvagnar, men jag väljer bort dem här. M1 Abrams var en av kandidaterna när Sverige istället valde Leopard II, vilket inte är förvånande.

M1 Abrams
M1 Abrams

Abrams deltog i Irakkriget vilket det gjordes en relativt bra film över – och då med stridsvagnskoppling – som heter ”I sanningens namn”. Denzel Washington gör en bra insats och filmen har 6.6 i betyg hos imdb.com vilket är vad jag skulle ge den också. Klart sevärd, men inte den första filmen jag skulle välja.

För den som vill besöka ett F A N T A S T I S K T muséum som det bara finns pansarfordon i så rekommenderas Arsenalen nära Strängnäs.

Du kanske också gillar…