Vapen – Stridsvagnar. Del 3
Vapen

Vapen – Stridsvagnar. Del 3

Det finns en hel del fantastiska stridsvagnar bakåt i historien, men även nutida. Än har vi inte avverkat alla vagnar som utmärkte sig under andra världskriget dock.

T-34

Den här vagnen var en gamechanger. Tyskarna var helt skräckslagna när T-34:an först gjorde entré. Deras pansarvapen hade inte mycket som bet mot den nye ryska besten och de motmedel de hade kunde man inte alltid räkna med att ha till sitt förfogande hela tiden.

Till slut kom infanteristerna på en relativt enkel metod för att slå ut vagnen med enkla medel. De började skjuta mot tornet som i innandömet började låta som ett klocktorn och besättningen behövde öppna luckan för att befria sig från oljudet. Vips var man framme och slängde ner handgranater, besättningen väck och vagnen ur bruk.

T-34 fick uppleva en del uppgraderingar längs med krigets gång därtill, vilket gjorde den än mer kraftfull.

JS-II

Döpt efter Josef Stalin, så den hade lite att leva upp till om man säger så. Inte helt otippat en uppgradering av den tidigare JS-I. Av vissa kallad den bästa stridsvagnen under hela andra världskriget. Eldröret var hela 122 millimeter och var taget från artilleriet.

Av kuriosa kan jag nämna att undertecknad under en resa till Krakow råkade befinna sig i ett lägenhetsområde där man bara runt kröken av en gata genom området nästan körde rakt på en JS-II. Bilder togs från alla håll och vinklar, men ingen kunde förstå vad den gjorde där, varför den stod där och hur den kunde uppfattas vara en lämplig lekplats för de förmodat större antal barn som bodde i området. Över 3 000 exemplar levererades under kriget.

Tiger

Om tyskarna initialt var rejält skraja för T-34 så var de allierade totalt skräckslagna i jämförelse när de kom i närheten av en Tigerstridsvagn. Bara ordet Tiger började sprida sig bland infanteriet så la stundtals de allierade soldaterna benen på ryggen och sprang åt samma håll de hade kommit. Det tog fyra – fem Shermans för de allierade att slå ut en Tiger där samtliga vek av i olika riktningar och någon hoppades få en chans att få in en träff bakifrån.

Dilemmat var att Tigern var tung och tillverkades i relativt få mängder samt var ofta ur bruk. De allierades flygstridsvapen hade bra motmedel mot Tigern, men då behövdes relativt bra väder för att kunna tillhandahålla ett effektivt understöd.

Panzer IV

Panzer IV
Panzer IV

Den här vagnen tillverkades i över hisnande 9 000 exemplar under hela andra världskriget, vilket är en rejäl bedrift. Naturligtvis så modifierades den från tid till annan, men själva grunden till vagnen var intakt. Det var en medeltung vagn som egentligen var tänkt främst som understöd för infanteriet tillika bekämpa infanteri, men med förstärkt pansar så fick den mer offensiva uppgifter så som att gå head to head mot annat pansar.

Panther

Panthern var en allsidig vagn som kombinerade flera goda egenskaper utan att ha någon rejäl nackdel egentligen. Relativt kraftig kanon, bra pansarskydd och god rörelseförmåga gjorde den rejält populär bland de egna tyska styrkorna och en fruktad fiende bland de allierade. Dilemmat var att den kom försent och för få i antal sett för att göra någon avgörande skillnad.

Du kanske också gillar…