Vapen – massproduktioner
Vapen

Vapen – massproduktioner

Det ligger nära till hands att tänka att samtliga vapen som tillverkats har producerats fram i massproduktion, men så är inte alltid fallet. Sedan är allt relativt naturligtvis. Ett vapen som producerats i vad som framstår som en stor produktion är inte lika stor relativt sett när man jämför med exempelvis AK-47:an. Mer om det vapnet snart.

Jag vill verkligen trycka på att det känns kluvet att skriva artiklar om vapen när tragiska incidenter inträffar världen om och inte minst i USA. Antalet tillfällen där vapen har använts vid tragiska tillfällen går knappt att räkna. Jag tänker närmast på civila tillfällen här, men även användningen i krig är självklart tragiska. Inte minst eftersom krig går ut över såväl civilbefolkning som vanliga soldater vilka inte har haft någonting att göra med varför politikerna högst upp i toppen av maktskiftet. Miljontals människor har under historien gått under på grund av deras ledares val. En del ledare hade de inte ens valt själva – de har tvärtom levt i diktaturer.

Ett vapen som använts av diktaturer över hela världen är AK-47 vars uppfinnare var Michail Kalasjnikov. Han dog för inte alls så länge sedan och var vid tillfället för sin död dränkt i medaljer från såväl den gamla sovjettiden som den ryska tiden efter det. Det var inte dödsorsaken dock utan ålder såvitt jag kan bedöma.

AK-47
AK-47

AK-47 har tillverkats i 175 miljoner exemplar i olika varianter och dess succé, om uttrycket tillåts, är att av allt att döma på grund av dess enkelhet. Särskilt uppskattad har den varit i länder med oländig terräng, såsom djungel exempelvis. Det är enkelt att rengöra och får sällan eldavbrott. Det ena ger det andra antar jag. Vapnet är fortfarande väldigt populärt i både Asien och Afrika där ostadiga säkerhetsförhållanden förekommer i större utsträckning än i övriga världen.

Jag har själv provat att skjuta AK-47:an i Vietnam. Samtidigt provade jag att skjuta M-60, M-16 och M1 Garand. M-60 fick jag eldavbrott med nästan direkt, likaså med M-16. M1 Garand var tungt och kändes som väldigt klumpigt. AK-47:an däremot hade en bra balans tyckte jag. Inget eldavbrott framför allt. M-16 kändes väldigt plastigt i jämförelse. De här vapnen går att prova i slutet av Cu Chi tunnlarna nära Ho Chi Minh – eller Saigon även kallat.

M-16

Det här vapnet är om möjligt än mer känt än AK-47:an eftersom det förekommer så ofta i amerikanska krigsfilmer. Jag får känslan att det inte är lika känt att inte var alls lika bra i prestanda. I vart fall inte från dess ursprungliga version. M-16 använder 5,56mm ammunition precis som standarden är i NATO. Av en slump är 5,56 även standard numera i Sverige då vår AK-5 använder samma kaliber. Det amerikanska försvaret använder fortfarande M-16 som sitt standardvapen för automatkarbiner.

STG-44

Det här vapnet är från andra världskriget, men fortfarande är det förlagan till en del av de automatkarbiner som tillverkas idag. Då Kalasjnikov 1941 började skissa på sitt nya vapen AK-47 så hade han beslagtagna STG-44 som studieobjekt även om det inte kopierades vad gäller mekaniken. Däremot tittade man på STG-44 rakt av när man tillverkade G3 eller AK4 som man kallade det i svenska försvaret.

Du kanske också gillar…