Vapen – ett gigantiskt utbud
Vapen

Vapen – ett gigantiskt utbud

Mycket har verkligen hänt sedan vi slog på varandra med påkar. Vapenindustrin är uppskattningsvis en av världens största industrier. Bara USA spenderar mångmiljardbelopp och även om Kina, Ryssland och Indien ligger långt efter så spenderar även de helt sjukt stora belopp varje år på sin försvarsindustri. Pakistan, Storbritannien och Frankrike lägger även dem enorma belopp av sin BNP på vapeninköp. De sistnämnda har till och med ingått ett samarbete om strategiska produkter då beloppen är så betydande att de gör gigantiska hål i respektive statsbudget. Inte minst för Frankrike.

Vapenkategorier – en näst intill oändlig flora

Hangarfartyg, slagskepp, jagare, minsvepare, ubåtar, torpeder, sjunkbomber, jaktplan, attackplan, spaningsplan, målsökande robotar, bomber, luftvärnspjäser, artilleri, kanoner, slaglåsgevär, repetergevär, automatkarbiner, pistoler, revolvrar, knivar, värjor, svärd, stridsyxor… Ja listan kan göras lång.

Pistoler och revolvrar

Generellt sett kan sägas om vapen att det känns något märkligt att man kan fascineras så över något som egentligen är tänkt som ett utlopp för förmodligen den mest primitiva känslan man har – att försvara sig. Det är kanske på samma gång förklaringen till fascinationen. Sedan finns det även de som vill se hur duktig man kan bli i och med att man blir mer pricksäker till exempel och då är det mer av en sport.

Glock

Glock
Glock

Den första pistol jag kommer att tänka på är Glock 17B eller Pistol m/88 som den kallas i det svenska försvaret. Den laddas med 9mm patroner och det finns flera olika magasinstyper, men mitt minne säger att det vi använde oss av hade 17 patroner i magasinet.

Det är ett stabilt vapen och man fick nästan aldrig eldavbrott, vilket självfallet är extremt viktigt om man skulle hamna i en krissituation. Som en parallell i det ämnet kan nämnas den amerikanska automatkarbinen M16 som till och med väldigt ofta fick eldavbrott i djungeln i Vietnam. Tänk dig själv att vara mitt uppe i en eldstrid och sedan slutar ditt vapen att fungera. I den kanske mest stressfulla situationen man kan tänka sig får man då slita fram rengöringsverktygen. Helt sanslöst. Det här var något som amerikanerna styrde upp ganska snabbt dock för så kunde man självfallet inte ha det. En annan modifiering var att man gjorde så att tre patroner var kvar när man var på väg att skjuta slut på magasinet. Det var tydligen vanligt att den gemene soldaten drabbades av panik och tömde magasinet i en enda eldskur.

En annan pistol jag fick prova på när jag var i Kosovo med svenska försvaret var en amerikansk Beretta. Att temporärt låna varandras vapen och testa dem var väldigt populärt. Exakt vilken modell kommer jag inte ihåg, men det intressanta med den var att den var helautomatisk, det vill säga att den tömde ur magasinet så länge man höll in avtryckaren. Det var en väldigt häftig effekt, men jag förstår än idag inte vilket behov man har av det förutom i kanske väldigt täta omgivningar. Inte ens då känns funktionen självklar på en pistol.

En revolver jag tänker på direkt är den klassiska ”Peacemakern” tillverkad av Colt Patent Firearms Manufacturing Company. Den ser ut som den klassiska revolvern tagen från vilken gammal westernfilm som helst. Inte utan anledning känns det så, då den tillverkades i så många olika upplagor och kanske framför allt i stora mängder.

Du kanske också gillar…