Stridsflygplan
Vapen

Stridsflygplan

Att sammanfatta hela världshistoriens bästa stridsflygplan genom tiderna i en artikel är fullkomligt ogörligt måste jag säga direkt. Däremot kommer jag att nämna de jag själv har uppmärksammat genom livet so far.

B-17

Den så kallade ”Flygande fästningen” av amerikanska tillverkare kanske inte enskilt avgjorde striden om luftrummet ovanför Europa, men den modellen bidrog särskilt väl till att de Allierade kunde dominera luften ovan för kontinenten. Själva styrkan, som jag uppfattat det, var förutom kapaciteten att lasta många (läs: tunga) bomber att man hade kulspruteskyttar som täckte planet i alla dess vinklar. Angrepp på planet blev därför väldigt svårt för tyska jaktplan.

B-29

Om man väl nämner B-17 så går det inte att undgå att nämna B-29 också. Det strategiska bombplanet som bl a möjliggjorde att USA kunde bomba den japanska huvudstaden Tokyo i ett relativt tidigt skede i konflikten mellan Japan och USA. Detta det japanska initiala geografiska avancemanget till trots. Flygplanet gick ner under reträtten dock och besättningen klarade sig inte i sin helhet. Mer om det en annan gång kanske.

P-51

P-51 kallades även Mustang och var avgörande för kampen om herraväldet över Stilla Havet och dess ögrupper. Dess intåg på världskrigets arena bidrog til att pendeln började svänga över till de amerikanska styrkornas fördel. En betydande faktor därav var enligt min uppfattning att flygplanet kunde kopplas ihop med extra tankar under själva flygkroppen, som gjorde att räckvidden följaktligen ökade högst signifikant. Dessutom var dess manöverduglighet betydligt över tidigare amerikanska jaktplans standard.

Det svenska försvaret köpte över hundra plan efter kriget och vad jag förstår så var mottogs de med glädje givet nedrustningen som skett innan kriget bröt ut – en utveckling man aldrig hann ikapp även väl under kriget. Därav fick Sverige bl a köpa obsoleta italienska och amerikanska plan då kriget bröt ut. Låt oss hoppas att det inte sker igen.

Spitfire

Spitfire
Spitfire

Det går förstås inte att skriva något om fantastiska stridsflygplan i historien utan att skriva något om S P I T F I R E. Det var ett fantastiskt flygplan som tillskrivs segern om Slaget om Storbritannien. Det var extremt manöverdugligt och hade funktioner som överklassade sina tyska kontrahenter till den grad att även relativt ovana piloter kunde få en fördel i strider. De tyska piloterna hade till viss del fått träning i skarpt läge genom att delta i inbördeskriget i Spanien. Den så kallade förmånen i det här sammanhanget hade inte de allra flesta av de brittiska piloterna.

IL – 76

Alla flygplan för militärt bruk är inte gjorda för direktinsatser mot andra plan. Likväl är de gjorda för insatser i strid. Utan understöd i form av logistik stannar stridsinsatsen. IL – 76 är i grunden ett civilt forna sovjetiskt plan som i högsta grad även kunde nyttjas för militärt bruk. Transporter av trupp och fordon primärt och det jag har särskilt i minnet från värnplikten är att det definitivt kunde användas för – och tränades med – var fällning av fallskärmssoldater med materiel och till viss del fordon.

Viggen

En serie som den här avslutas inte med ett sovjetiskt plan. Istället vill jag att den avslutas med ett svensktillverkat klassiskt plan som varit en riktig trotjänare. Tillverkad av SAAB och bara från den tillverkaren skulle man kunna skriva en hel serie av artiklar. Fantastiskt plan på sin tid. Respekterat av den potentielle fienden och det var gott nog för att hamna på den här listan. Med råge.

Du kanske också gillar…