Paintball
Vapen

Paintball

Paintball är den tredje största extremsporten i världen, även fast få vet hur man spelar och vad det går ut på. Det låter som en farlig sport när man säger att det är en extremsport, men det farligaste som kan hända är att du får träningsvärk och lite blåmärken.

Historia

Från början användes paintballvapen, eller markörerna som det egentligen heter, som jordbruksredskap med koldioxiddriven luftpistol. Man använde det för att skjuta gelatinbollar som innehöll färg för att märka upp träd och marker. Sedan insåg man att det var roligare att springa runt och skjuta varandra istället och då arrangerades det tävlingar och tillslut blev det en sport. Idag finns det runt en miljon som utövar sporten.

Hur man spelar

Paintball spelas på en bana på antingen gräs, skogsterräng eller inomhus. Sedan finns det olika spel man kan köra.

  1. Flaggan i mitten: Man är uppdelad i 2 lag som börjar på varsin sida av banan. I mitten av banan sitter en flagga, målet är att ta den till sin bas för att vinna. Blir man träffad åker man ut ur spelet.
  2. Flaggan i basen: Man är uppdelad i 2 lag som börjar på varsin sida av banan. Varje lag har varsin flagga i sin bas. Målet är att skjuta alla i motståndarlaget eller hämta flaggan för att vinna. Blir man träffad åker man ut ur spelet.
  3. Alla mot alla: Alla står i mitten av banan med ryggen mot varandra. Domaren räknar ner och sedan får alla springa ut i banan och skjuta varandra. Den som är kvar sist vinner.
  4. Alla mot en: Detta är som det låter, en person tävlar mot resten av gänget. Brukar vara populärt på en svensexa/möhippa.

För att försvara sig använder man sig av ett vapen som skjuter färgbollar, det kallas markör för att man markerar motståndaren. När man skriker “träffad!” får man sträcka upp sin markör i luften och sedan gå av banan. Det innebär att man blivit träffad och då får ingen fortsätta skjuta på en. När man blir träffad kan det göra lite ont men det beror på vart man blir träffad och på vilket avstånd, därför brukar det vara en rekommendation att inte skjuta på någon på mindre än 5 meters avstånd. Om man ändå gör det får man gå av från banan.

Eftersom att man skjuter färg på varandra blir kläderna också färgade. Dock brukar man få låna kläder där man ska spela paintball och då endast behöva använda sina egna skor. Färgen går bort i tvättmaskinen men kan vara bra att tvätta så fort som möjligt efter spelet för att det inte ska ske någon blekning.

Säkerheten är väldigt viktig när man spelar paintball. När man går in på en bana måste man använda skyddsmask. Den skyddar hela ansiktet inklusive öron och ögon. En pip-påse måste sättas på vapnets pipa när man går av banan för att inget skott av misstag ska kunna skjutas. Om ett skott avlossas ändå av misstag fastnar kulan i pip-påsen.

Du kanske också gillar…