Luftgevär
Vapen

Luftgevär

Gevär och vapen är något många är fascinerade av. Det är ett intresse som folk över hela världen har men är också något fruktansvärt när fel personer har det.

Att skjuta luftgevär är något som många testat och finner mycket roligt. Att testa skjuta mot en måltavla eller ett träd är svårare än vad man tror men ett väldigt bra sätt att träna fokus och precision på. Samtidigt som de flesta som testat luftgevär gjort detta för att enbart testa så finns det också andra användningar för luftgevär. Till exempel så används luftgevär i tävlingssammanhang. Då man ska skjuta på avståndet 10 meter och så är luftgeväret bra för sin enkelhet och inte alltför starka skott. Samt för att skjuta smådjur såsom vissa fåglar eller gnagare. Då passar luftgeväret. Men större mål än så och vid för långt avstånd gör att luftgevär är för svaga för att vara effektiva.

Som man även hör med dess namn, luftgevär, är att det inte är ett dödligt vapen. På grund av sitt utseende så kan dessa vapen kopplas till de dödliga skjutvapen av ett otränat öga som ej ser skillnaden. Luftgevär till skillnad från vanliga vapen är dock licensfria och får skjutas av vem som helst över 18 år. Personer under 18 behöver dock en vuxens sällskap för att få skjuta luftgevär. Men alla människor bör vara försiktiga då man kan skada sig om man är vårdslös.

Luftgevärs historia och varianter på luftgevär

Man är inte riktigt säker på luftgevärs historia men de anses kommit fram i Tyska Nurnberg antingen under 14 eller 1500- talet. De två männen som man tror sig ha kommit på luftgeväret är antingen Guter, fast de finns ej kompletta bevis för att han ska ha lyckats. Eller uppfinnaren Lobsinger vars luftgevär finns att kolla på i Sverige. I Livrustkammarens museum finns alltså världens första luftgevär.

luftgevär

Det finns också olika varianter på luftgevär. De finns de klassiska fjäderluftvapnena. Dessa fungerar genom att en tryckfjäder laddar upp kullen och sen frigörs den med genom att skjuta vilket gör att kulan trycks iväg och ett skott avfyras.

Sen finns också Kolsyredrivna vapen vilket fungerar genom att en behållare med koldioxid. Så när man avfyrar släpps lite koldioxid ut i samband med skottet. Problemet med detta är att dessa vapen fungerar mycket bättre i varmt klimat jämfört med kallt.

Tredje varianten är det så kallade “pneumatiska luftvapen”. Dessa vapen trycker ihop luften i sin behållare, som skapar ett tryck. När man då avfyrar öppnas en behållare och luften släpps lös. Dessa vapen är populära och i Sverige så tillverkar företaget Excellent pump luftgevär som är väldigt populära.

Den fjärde och sista varianten är Pre Charged Pneumatic vapen, även kallade PCP vapen. Dessa fungerar genom en tub som man sätter tryck i genom att pumpa den med antingen en klassisk handpump eller en dykartub. Efter en laddning kan man skjuta upp till 50 skott. De kalibrar som används är oftast 4,5 mm eller 5.5 mm och ammunitionen som används är stålrundkulor.

Du kanske också gillar…