Jaktknivar
Vapen

Jaktknivar

När man ska välja jaktkniv finns det mycket att tänka på. Det finns ingen kniv som är den “bästa” och passar alla, utan det beror helt på vilket behov och användningsområde man ska ha den till. Även fast man helst bara vill ha med sig en kniv ut i skogen för att kunna få ner all utrustning i en liten väska har många professionella knivanvändare flera olika knivar. Det är för att de ska passa bra till alla användningsområden. Men ändå finns det självklart vissa knivar som är bättre än andra. Här kommer några tips på vad man ska tänka på när man ska välja en jaktkniv.

Välja stål

För det första behöver man välja vilket stål kniven ska vara gjort av. Det beror på att stålet i kniven har olika egenskaper, vissa är hårdare än andra, vissa mjukare, vissa starkare, vissa segare med mera. De billigaste knivarna som finns att köpa brukar vara sylvassa till en början men blir sedan slöa efter nästan första användningen. Det är på grund av att stålet är mjukt och av billigt material. Om man köper en kniv med hårt stål håller kniven sig vass längre innan den blir slö. En nackdel med ett hårt stål är att den kan vara svår att slipa. De flesta jaktknivar på marknaden innehåller rostfritt stål, men det finns även knivar gjorda med kolstål. I de billigaste knivarna hittar man oftast kolstål. Nackdelen med det är att de såklart inte är rostfria och det innebär att man måste vara mer noga med rengöring och skötsel. För många år sen sa man att rostfria knivar var svåra att slipa men med dagens teknik går det hur bra som helst att göra det. Därför finns det inte heller några speciella fördelar med att ha en kniv av kolstål och på grund av det är en rostfri kniv det bästa att införskaffa.

Fällkniv eller kniv med fast blad?

Ska man välja en fällkniv eller ska man välja en kniv med fast blad, det är frågan. De olika knivtyperna är bra till olika saker och det är också därför många erfarna friluftsmänniskor och jägare har både och. En kniv med fast blad är bland annat svårare att ha sönder och är enklare att rengöra än en fällkniv. Däremot är en fällkniv mer praktisk och kan ha en del funktioner som inte den andra typen av kniv har.

Knivblad

Knivblad
Knivblad

En jägare behöver sällan en kniv med längre än 10 cm blad. Det viktigaste är att knivens böjning och linjen genom hela bladet är rätt för att det ska gå så enkelt som möjligt att flå djuret rätt utan att skada köttet. Detta är anledningen till varför de flesta jaktknivar har en rundad egg och en kort rak del eller ingen rak del alls.

Skaft

Den del av bladet som fortsätter in i knivskaftet kallas tånge. En kniv med ett långt och kraftigt tånge är starkare än en kniv med kort tånge. När man använder en kniv kommer den största kraften precis vid övergången från blad till skaft och det betyder att den svagaste punkten är just där vid övergången. När man ska välja vilket skaft man vill ha på kniven är det viktigaste att den känns bra och stabilt i handen.

Du kanske också gillar…