Blandade vapen
Vapen

Blandade vapen

Det finns ju så otroligt mycket att skriva om vapen och jag vill inte missa något. Därför kommer den här artikeln bli ett enda stort potpurri. Det kommer att bli högt som lågt, stort som litet. Hoppas du finner det intressant nog att kanske söka vidare efter än mer information om det specifika ämnet då jag av förklarliga skäl inte kan täcka allt.

JAS 39 Gripen

Högt som lågt var det ja. Vi börjar så högt det nästan går.

JAS, som står för jakt, attack, spaning, är ett högteknologiskt svensktillverkat plan utav högsta internationella klass. Inte minst gäller det senaste modellen E/F som ska kunna stå emot till och med det senaste ryska flygplanet i motsvarande klass. Ja, det är ingen slump att jag nämner Ryssland som exempel. De är den enda tänkbara motståndaren (läs: fienden) som finns i dagsläget och inom all överskådlig framtid. Planet har sålts på export till Sydafrika, Tjeckien, Ungern, Thailand och Brasilien. Dess främsta konkurrensfördel verkar vara priset. Man får mycket ”bang for the bucks” tydligen med särskilt underhållskostnader inräknat.

Jag hade förmånen att köra Radical i Jönköping för några år sedan. JAS 39 Gripens start- och landningsbana låg precis bredvid. Det var verkligen en häftig känsla att se och höra planen starta och landa. Grymt häftigt till och med!

Ubåtar

Från så högt man kan komma till så lågt man kan komma. Snabba kast.

Kockums varv producerar några av världens bästa ubåtar. Visst, man kan hävda att jag är partisk, patriotisk som jag är, men ubåtarna har verkligen fått gott renommé. Inte minst från den amerikanska marinen, som anlitade svenska ubåtar att öva mot i vattnet utanför den amerikanska västkusten för ett tag sedan. De lyckades aldrig lokalisera ubåtarna visade det sig. Till och med ska de fiktivt ha sänkt amerikanska fartyg och kommit undan med det. Inte minst tack vare att framdrivningsmetoden på motorerna medför nästan helt ljudlös farthållning.

Ubåtar
Ubåtar

Jag råkade sitta bredvid en anställd på Kockums på en långdistansflygning en gång som berättade många intressanta detaljer. Tyvärr kommer jag inte ihåg dem. Förmodligen på grund av mina egna begränsade kunskaper inom ingenjörsområdet.

Nu kommer nästa generations ubåt från Kockums i Karlskrona, A26, vilken har beställts av svenska marinen.

Kuriosa i sammanhanget är att en sällan skådad insats gjordes mot det då tyskägda Kockumsvarvet för några år sedan där ritningar och en stirlingmotor helt sonika beslagtogs av svenska myndigheter. Med våldsmedel! Det var nästan så att man inte trodde det var verkligt. I Sverige. Helt otroligt (läs: delvis fantastiskt!).

Archer

Ett tag stod Sverige helt utan artilleripjäser. I vissa andra länder skulle det inte ses med blida ögon utan de ansvariga skulle sannolikt ställas inför rätta. Minst.

Så till slut har nu Sverige fått 24 pjäser som kallas Archer. Lastbilsburet och bad ass enligt uppgift från en artilleriofficer jag känner. Den kan förutom konventionell ammunition även skjuta väldigt avancerade splittergranater. Förhoppningsvis får vi ytterligare 24 som Norge backat ur i samma beställning.

Egna vapen?

Nej, några egna vapen har jag aldrig haft. Om man bortser från ett luftgevär under de yngre tonåren det vill säga. Däremot skulle jag gärna vilja ha ett antikt vapen, närmare bestämt en kanon!

Vad i hela friden kan vara en berättigad fråga här, men det rör sig om en salutkanon. Dilemmat är att den modell jag vill ha vanligtvis bara finns tillgänglig på auktion där de dyraste exemplaren medför att man måste ha vunnit på eurolotto, ärvt en förmögenhet eller prickat rätt när man spelat på pokerstarskasino då man annars aldrig skulle ha råd att köpa något liknande.

Jag har ingen licens och har ingen större längtan därav heller. Inte ens jaktlicens. Det militära intresset är fullgott nog. Om Hemvärnet vore mer anpassat efter föräldrar med barn hemma så vore vapenintresset helt mättat.

Smith & Wesson

Två rejält häftiga revolvrar jag skjutit med är båda av Smith & Wesson tillverkning. Dels Magnum .44 och den andra .357. Rejält tryck i dem vill jag lova. Den största skillnaden dem emellan som jag kunde se direkt var pipans längd på .44 och att densamma var grövre. Inte så konstigt logiskt nog eftersom kalibern är grövre. Båda sköts med på en eventfirma under organiserade former förstås. Under eventet ramlade för övrigt en tjej i högklackat baklänges när hon avfyrade .44:an vilket såg väldigt roligt ut. Hon själv var inte lika road då hon var tvungen att åka hem för att byta kläder inför den följande middagen.

Luftvärnssystemet Patriot

I praktiken kan man säga att Sveriges huvudstad har stått utan effektivt luftvärn under en längre tid. Så är fortfarande fallet, men nu är systemet i vart fall beställt. Enligt uppgift ska det vara operationellt någon gång under 2020, så det betyder sannolikt 2022 skulle jag gissa. Sedan lär det bli dyrare än vad som sagts också. Det brukar vara det normala. Systemet måste dessutom laddas med israeliska robotar för att ha en chans mot de vassaste – you guessed it – ryska kryssningsmissilerna. De kostar multum stycket.

Patriot valdes före sin EU konkurrent SAMP-T vilket är franska och står för sol-air, moyenne portée-terrestre. Det i sin tur står för något typ mark-luft, medeldistansräckvidd – markburet. Det senare systemet ska enligt en annan artilleriofficer vara det system som Försvarsmakten själva ville ha. Det var dessutom betydligt billigare. Svaret ligger självfallet i politik. Sverige närmar sig NATO mer och mer samt inte minst relationerna med USA blir mer framträdande år för år.

Du kanske också gillar…